Onderneming/eenmanszaak

Ondernemer zijn betekent naast zelfstandigheid ook (financiële) risico’s lopen.

De rechtsvorm van de onderneming bepaalt mede of een ondernemer ook in zijn privé-vermogen risico’s loopt. Een keuze voor een bepaalde rechtsvorm heeft echter ook juridische- en fiscale consequenties. Er zijn kortweg twee te onderscheiden hoofdvormen:

- met rechtspersoonlijkheid (B.V., N.V., vereniging, stichting); en - zonder rechtspersoonlijkheid (eenmanszaak, maatschap, v.o.f., CV).

Een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid betekent onder meer dat de rechtspersoon als zelfstandig “persoon” aan het rechtsverkeer kan deelnemen.

De rechtspersoon kan eigenaar zijn van onroerend goed of aandelen. Ook kan een rechtspersoon erfgenaam zijn, als procespartij optreden, leningen aangaan en verstrekken enz.

Wanneer iemand voor eigen rekening en risico een onderneming drijft, is er sprake van een eenmanszaak. Er wordt dan geen onderscheid gemaakt tussen het ondernemingsvermogen en het privé-vermogen van deze persoon. De ondernemer is als persoon zélf aansprakelijk voor alle tot de onderneming behorende bezittingen en schulden.

Schulden zijn dus verhaalbaar op zowel het ondernemingsvermogen alsook het privé-vermogen van de ondernemer.

Wilt u meer weten over een eenmanszaak, maak dan vrijblijvend een afspraak met Notariskantoor Van der Tuin. Ook hebben wij voor u een brochure met nadere informatie beschikbaar.

Zakelijke diensten Notariskantoor Van der Tuin

Wij helpen u verder


Heeft u een vraag over één van onze diensten, stel vrijblijvend uw vraag via onze contactpagina, wij helpen u graag verder. U kunt ons ook bellen vanaf 08:30 uur (ma/vr) via telefoonnummer: 0228-562424.

ga naar de contactpagina


Notariskantoor Van der Tuin

Zakelijke diensten

Notariskantoor Van der Tuin

Particuliere diensten

Notariskantoor Van der Tuin

Overige diensten